Magánerdős Közfoglalkoztatás 2019

Tisztelt Magánerdős Közfoglalkoztatók!

Kérdésünkre a Belügyminisztérium az alábbiakban olvasható tájékoztatást adta ki, miszerint az elmúlt évhez hasonlóan 2019. márciustól indul a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás.

A részleteket az alábbi tájékoztató levélben olvashatják:

Erdészüdvözlettel:

Duska József

ügyvezető elnök

 

„A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége által a Belügyminisztériumhoz címzett, a”hosszabb időtartamú” közfoglalkoztatási programokkal kapcsolatos megkeresésére az alábbi tájékoztatást adom.

Tájékoztatom, hogy 2019. január 21-én a hosszabb időtartamú közfoglalkoztatás biztosítása érdekében a BM/1777-2/2019. számú miniszteri döntésben intézkedtünk a decentralizált megyei/fővárosi keretek kormányhivatalok részére történő allokálásáról.

A miniszteri döntés 2. számú, „A decentralizálás 2019. évi elvei” című mellékletében tájékoztattuk a kormányhivatalokat az alkalmazandó részletszabályokról, a javasolt támogatási mértékekről.

A megyei/fővárosi kormányhivatalok a saját hatáskörükben tájékoztatták a járási hivatalokat.

A dokumentum az elvek gyakorlati alkalmazásával kapcsolatban – a magánerdő közfoglalkoztatókat érintően – a következőket tartalmazza:

A források hatékony felhasználása, a hátrányos helyzetű, a nyílt munkaerőpiacon továbbra sem elhelyezhető álláskeresők foglalkoztatása, valamint a korábbiakban kialakított kapacitások működtetése és fenntartása, a települési feladatok maradéktalan elvégzése érdekében az alábbi szempontok szerint támogathatók a tervezett hosszabb időtartamú közfoglalkoztatási programok – a magánerdő közfoglalkoztatók esetében:

– a bérköltség támogatás ajánlott mértéke legfeljebb 100%

– a közvetlen- és anyagköltség támogatás ajánlott mértéke legfeljebb a bérköltség 10%-a

-a támogatás időtartam legfeljebb: 2020. február 29-ig.

Felhívom szíves figyelmét, hogy a fentiekben vázolt elvek a Belügyminisztérium irányelvei, ajánlásai, az ettől való eltérés egyedi esetekben lehetséges, amennyiben az adott térség munkaerő-piaci helyzete, a bevonni kívánt álláskeresői kör hátrányos helyzete, vagy egyéb külső körülmény azt indokolja.

A közfoglalkoztatáshoz nyújtható támogatásokról szóló 375/2010. (XII. 31.) Korm. rendelet 6/A. § (3) bekezdése értelmében a támogatásról a járási hivatal mérlegelési jogkörében dönt, és egységes szerződéses feltételrendszer alapján hatósági szerződést köt a támogatottal.”