Az erdőgazdálkodás segíti az erdők alkalmazkodását a változó klímához

 

 

A klímaváltozás gyorsabb a természetes folyamatoknál

A globális felmelegedés folyamata gyorsabb annál, amit a kárpát-medencei erdők természetes módon követni képesek. Amíg például a tölgyesek természetes úton legfeljebb 50 kilométert tudnak „vándorolni” egy évszázad alatt, addig a legóvatosabb becslések szerint várható 1,8 fokos felmelegedés is ennek az ötszörösét tenné szükségessé. Évszázados távlatban gondolkodó, szakszerű erdőgazdálkodással már napjainkban segíteni tudjuk erdeinket a felgyorsuló folyamatok követésében. Ezt például az erdők biológiai ellenállóképességének növelését szolgáló örökerdő-gazdálkodás módszerének alkalmazásával, vagy déli, délkeleti származású szaporítóanyag alkalmazásával végzik az erdészek.

Aki úgy gondolja, hogy tennünk kell valamit a klímaváltozás ellen, további információkért látogasson el az Országos Erdészeti Egyesület ismeretterjesztő programjának weboldalára (http://klimavaltozas.oee.hu), vagy ossza meg az erdészeti szervezetek és partnereik Facebook-oldalain megjelenő posztokat az ismerőseivel, hogy közösen minél több ember figyelmét felhívhassuk az erdők fontosságára!

A honlapon található letölthető plakátok a környezeti nevelés és az iskolai oktatás területén is szabadon felhasználhatók.

Figyeljünk oda és vigyázzunk az erdeinkre, mert segítenek a klímaváltozás elleni küzdelemben!

A programot a Földművelésügyi Minisztérium támogatja.