Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége
www.megosz.org
 • Egy hónap haladék!

  A cikk dátuma július 4th, 2016 Duska József Nincs hozzászólás

  Az erdei fatermékek szállítójegyeit illetően egy hónap haladék született.

  A faanyag kereskedelmi lánc szereplőire vonatkozó, 2016. július 1-jétől alkalmazandó jogszabályi rendelkezéseket érintő, átmeneti intézkedéseket sorolja fel ez a NÉBIH közlemény.

  Tájékoztató: faanyag kereskedelmi lánc szereplőkre vonatkozó átmeneti intézkedésekről

  Az érintettek egyelőre nem nem tudnak eleget tenni bejelentési, regisztrációs kötelezettségüknek, mert az ehhez szükséges online felület még nem nyílt meg. Ezzel kapcsolatban a NÉBIH javaslata:

  “Kérem, szíveskedjen a folyamatosan frissülő http://portal.nebih.gov.hu/eutr portálon tájékozódni az elektronikus felület megnyílásáról, melynek megtörténtét követően a regisztráció megvalósulhat.”

  A szállítójegyen fel kell tüntetni az EUTR azonosítót. Ha csak Magyarországon csak erdei faválasztékot állít elő és értékesít, akkor technikai azonosítóként használható az erdőgazdálkodói kód. Ha exportál is és/vagy ipari fatermékekkel is foglalkozik, akkor:

  “a technikai azonosító szám kijelöléséig a nyomtatvány erre vonatkozó rovatát hagyja üresen”.

  Ha a nyomda nem tudja legyártani, nem lehet hozzájutni a 2016. július 1-jétől hatályos rendelkezéseknek megfelelő tartalmú nyomtatványhoz (műveleti lap és szállítójegy), akkor így kell eljárni:

  “Tekintettel arra, hogy a faanyag kereskedelmi lánc szereplőinek egy része jelezte, hogy rendkívüli nehézséget okoz számára az új nyomtatványok alapján történő értékesítés, az Erdészeti Hatóság ellenőrzései során 2016. július hónapjában elfogadja a korábban használatban lévő nyomtatványokat az erdei faválasztékok szállítása során. Tűzifa fogyasztó részére történő értékesítése esetén a honlapon közzétett vásárlói tájékoztatót július 1-től alkalmazni kell és át kell adni a fogyasztó részére.”

  A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kidolgozta azt a formanyomtatványt, amellyel a saját célra felhasználandó faanyagot lehet szállítani.

  Fa és fatermék szállítása saját célra

  Ezzel a lehetőséggel akkor élhet bárki, ha megfelel az alábbi feltételeknek:

  • a fa, vagy fatermék nem kereskedelmi céllal kerül felhasználásra.
  • Egyúttal a faanyag szállítása a fakitermelésre jogosult tulajdonában álló, vagy a használatában álló ingatlanon történik, amely használati jogot írásos szerződésben rögzítették, vagy
  • a fakitermelésre jogosult, vagy közeli hozzátartozója lakóhelyén, tartózkodási helyén belül történik. Közeli hozzátartozónak minősül a házastárs, az egyeneságbeli rokon, az örökbefogadott, a mostoha- és a nevelt gyermek, az örökbefogadó-, a mostoha- és a nevelőszülő, valamint a testvér.

  A nem szigorú számadású szállítójegy minta.

   


  A FAGOSZ titkárság rákérdezett a Pátria Nyomdára, hogy mire lehet számítani a fenti nyomtatványokkal kapcsolatban, és ezt a választ kapta:


  Terveink szerint az alábbi időpontokig forgalomba hozzuk a nyomtatványokat:

  Cikkszám Cikknév Tervezett forgalomba helyezés
  A.ERDO.221/2016 Szállítójegy tömb 25×4 lapos B/5 * 2016. július 05-ig
  A.ERDO.231 Műveleti lap 50×3 lapos tömb A/4 fekvő * 2016. július 15-ig
  A.ERDO.232 Pótlap 50×3 lapos tömb A/4 fekvő * 2017. július 15-ig
  A.ERDO.233 Tűzifa vásárlói tájékoztató 50 lapos tömb B/5 2016. július 05-ig

  Megvásárolható: szaküzleteinkben

  Megrendelhető: duro.jeno@patria.hu

   *A szigorú számadású nyomtatványok vásárlásához szükséges a cégadatokon túl a cég nevében eljáró személy neve és adóazonosító jele is.

  Kiszállítás esetén pedig átvevő személy neve és adóazonosító jele.

  Forrás: NÉBIH; FATÁJ-online

  Leave a reply

  Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.