Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége
www.megosz.org
 • Itt az EUTR!

  A cikk dátuma június 13th, 2016 Duska József Nincs hozzászólás

   

  Az EUTR bevezetésével és a rendszer beindításával kapcsolatban a NÉBIH honlapjára (www.nebih.hu) nemrég felkerült az alábbi tájékoztató anyag, amit ajánlunk minden, fahasználatot végző, tervező magánerdő gazdálkodó szíves figyelmébe.

  Kérjük, tanulmányozzák át figyelmesen a leírtakat, ha kell többször is, hogy meg tudjanak felelni az újonnan belépő szabályozásnak:

  A faanyag kereskedelmi lánc szereplőit érintő jogszabályi rendelkezések összefoglalása(a NÉBIH honlapról 23 oldal docx) illetve ugyanaz doc-ban (tömörebben tördelve, egyéb változtatás nélkül: 13 oldal).

  Végezetül néhány gondolat.

  A közreadott anyag áttanulmányozása után kérjük a gazdálkodókat, hogy válaszoljanak (igen/nem) az itt felsorolt kérdésekre, annak érdekében, hogy képviselni tudjuk érdekeiket:

  Az EUTR bevezetését szükségesnek, jónak tartja-e?

  Be tudja-e vezetni saját gazdaságában, erdőterületén?

  Az elrendelt határidőt be tudja-e tartani?

  Okoz-e árbevétel kiesést a saját gazdaságában a rendelet bevezetése, betartása? (Például a bevezetés vagy annak adminisztrációs elhúzódása miatt elmarad, késik fakitermelés, és emiatt bevételkiesés várható.)

  A fentieket figyelembe véve szükségesnek tartja-e területi bemutató(k) megtartását, ahol az elrendelő hatóság részletesen be tudná mutatni az EUTR rendszer szabályos adminisztrációját és működtetését, ezzel is segítve a gazdálkodók jogszerű tevékenységét?

  A fenti kérdésekre kapott válaszok alapján döntjük el, hogy szükséges-e jelzéssel élni a bevezetés tartalmára, időpontjára vagy technikájára vonatkozóan a jogalkotónál.

  MEGOSZ

   

   

  Leave a reply

  Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.