Élő Erdő Díj pályázat beadásának meghosszabbított határideje: 2016. május 27.

Pályázati felhívás

Élő Erdő Díj 
A Natura 2000 erdők legjobb erdőgazdálkodói

Kiíró: WWF Magyarország

A pályázat célja:

A természetszerű erdőgazdálkodás népszerűsítése, szemléletformálás – a legjobb példák kiemelésén, és bemutatásán keresztül.

Az „Élő Erdő Díj” pályázatot a szervezők az „Élet az erdőben” című Európai uniós, Natura 2000-es erdőkről szóló LIFE+ projekt keretében hirdetik meg. A díj célja, hogy figyelemfelkeltéssel járuljon hozzá a biodiverzitás csökkenés megállításához, az európai erdők természetvédelmi státuszának és multi-funkcionalitásának megszilárdításához és a fenntartható erdőgazdálkodás elterjesztéséhez.

Pályázók köre:

A pályázatot azon, Magyarországon tevékenykedő magán erdőgazdálkodók, erdőtulajdonosok, szakirányítók nyújthatják be, akik a Natura 2000 hálózat részét képező erdőkben dolgoznak.

Kategóriák:

Tekintettel az eltérő gazdálkodási és természeti adottságokra, a beérkező pályázatokat a zsűri nem rangsorolja, hanem az alábbi területi csoportok szerint értékeli:

• Alföldi régió (Pest megye déli része, Heves megye déli része, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Hajdú-Bihar-, Bács-Kiskun-, Csongrád-, Békés megye)

• Közép-Dunántúl (Komárom-Esztergom megye, Pest megye északi része, Fejér megye, Somogy megye, Tolna megye, Baranya megye)

• Nyugat-Dunántúl (Vas megye, Zala megye, Győr-Moson-Sopron megye soproni régiója)

• Észak-Dunántúl (Győr-Moson-Sopron megye győri és mosoni régiói, Komárom-Esztergom megye, Veszprém megye)

• Északkelet-magyarországi régió (Nógrád megye, Heves megye, Borsod-Abaúj-Zemplén megye)

A pályázati anyag felépítése:

A pályázati anyagban a pályázónak maximum 4000 karakterben kell bemutatnia erdejét, erdőgazdálkodási tevékenységét, különös tekintettel a kiemelt bírálati szempontokra. A pályázó a kiírástól eltérő, egyéb tevékenységét is bemutathatja, amennyiben azt a pályázat értékelése szempontjából fontosnak tartja.

A pályázati anyag mellékleteként a pályázatban szereplő erdőrészletek leíró lapjait csatolni kell, továbbá fényképek, multimédiás anyagok is benyújthatók.

A pályázat beadásának meghosszabbított határideje:

2016. május 27.

Pályázási díj:

A pályázat beadása díjmentes

pályázat beadásának menete:

A pályázatot koordináló WWF Magyarország Alapítvány részére kell benyújtani az eloerdo@wwf.hu címre.

Technikai feltételek: a pályázat szöveges leírását PDF formátumban, a csatolt képeket összesen maximum 5MB méretben, JPEG kiterjesztésben kell elküldeni. Az esetleges multimédiás tartalmakat nem az e-mailhez csatolva, hanem elérési vagy letöltési linken kell a szöveges leírásban szerepeltetni.

A pályázat benyújtásához szükséges pályázati adatlap .docx és .pdf formátumban az oldal alján letölthető.

Kiemelt bírálati szempontok:

A pályázatok elbírálása során a zsűri kiemelten figyelembe veszi a természetközeli erdőgazdálkodási módok alkalmazását (szálaló üzemmód, átalakító üzemmód, faanyagtermelést nem szolgáló üzemmód – részterületen); kíméletes közelítési módok alkalmazását (lovas közelítés, vasló, kis méretű forwarder stb.); valamint a természetvédelmi kezelés érdekében megtett többlet erőfeszítéseket, egyedi természeti értékek felismerését, megőrzését, esetleg érdeklődők számára való bemutatását, szemléltetését.

Azonos elbírálás esetén előnyt jelenthet a közjóléti és rekreációs funkciók ellátása (gazdálkodás bemutatása, erdőpedagógia).

Kizáró okok:

Csak olyan pályázat értékelhető, amelyben a pályázó figyelembe vette és betartotta az érvényes környezetvédelmi és természetvédelmi előírásokat. Amennyiben a díjért induló pályázót az elmúlt 5 évben erdővédelmi bírsággal sújtották, pályázata automatikusan érvényét veszti. A pályázaton az állami tulajdonú területen folytatott tevékenység nem nevezhető. A Zsűri tagjai, illetve hozzátartozóik a pályázaton nem indulhatnak.

A Zsűri tagjai:

A WWF Magyarország Alapítvány képviselője
A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének képviselője
A Földművelésügyi Minisztérium képviselője

Díjazás:

A pályázat díja szimbolikus tárgyi nyeremény, valamint a gazdálkodók munkáját segítő felszerelésekre beváltható utalvány. A pályázat 1 millió forint összdíjazású. Az ünnepélyes díjátadóra, előzetes, írásbeli tájékoztatást követően, kerül sor.

A pályázat bírálatát követően a példás gazdálkodást folytató díjazottakról, tevékenységükről, erdejükről rövid bemutató film készül. A pályázó a pályázata benyújtásával hozzájárul a filmben való szerepléshez, lehetőséget ad a helyszíni forgatásra, mely időpontjának meghatározásában szorosan együttműködik a szervezőkkel. A nyertes pályázó hozzájárul a bemutató film megjelentetéséhez, tudomásul veszi, hogy az abban való szerepléséért javadalmazásban nem részesül; továbbá anyagi és/vagy jogi követelést a szervezők felé nem támaszt.

A pályázatokban megismert jó gyakorlatokból egy online adatbázis készül, melyet a szervezők a szakmai közönség részére hozzáférhetővé tesznek. A pályázó vállalja, hogy díjazása esetén megvizsgálja gazdaságának, mint tanulmányút úti célként való elérhetővé tételének lehetőségeit.

Forrás: LIFEINFORETS