El kell hárítani az akác elleni támadásokat

Magyarország akácnagyhatalom és törekedni kell arra, hogy a jövőben is így legyen, a legfontosabb pedig az, hogy elhárítsuk az akác elleni támadásokat – mondta a földművelésügyi miniszter a második országos akácnap alkalmából tartott szombati sajtótájékoztatón Túrkevén.

Fazekas Sándor elmondta: a magyar akác, az akácvirágzás és az akácméz hungarikum, a magyarság, az alföldi, a vidéki táj elválaszthatatlan része, kiváló magyar fa. Hozzátette: az akácméz egyedülállóan népszerű terméke a hazai méhészetnek.

Kitért arra, hogy az Alföldnek vannak olyan részei, ahol más fafajták nem telepíthetőek vagy nem maradnak meg. Túrkevén nincs erdő, de a fasorokban megjelent az akácfa, amely képes nagyon szép mézelő területet biztosítani, amely a túrkevei emberek számára is „jótétemény” – fogalmazott.

A földművelésügyi miniszter felhívta a figyelmet az akácfa telepítésének, ültetésének fontosságára.

Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy Tessedik Sámuel lelkész, a felvilágosodás korának pedagógusa, gazdasági szakíró sokat tett az akác meghonosításáért Magyarországon.

„Védekezésből offenzívára váltottunk” – fogalmazott, utalva arra, hogy míg tavaly a legfontosabb feladat az akác elleni támadások elhárítása volt, a következő időszakban már a faiparban történő hasznosítás lehetőségeit igyekeznek minél jobban kihasználni, amelyhez minél több faalapanyag szükséges. Hozzátette: a következő évben uniós források bevonásával tervezik bővíteni az akác termelését és hasznosítását.

A sajtótájékoztatót követően Fazekas Sándor, Glattfelder Béla és Vida Tamás, Túrkeve polgármestere akácfát ültetett a városháza előtti téren, a második világháborús emlékműnél, majd a gazdaságszabályozásért felelős államtitkár előadást tartott a városházán a Faipari Szakmai Konferencián.

Forrás: MTI