Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége
www.megosz.org
 • Többpárti vad- és növényvédelmi akciócsoport alakult az Európai Parlamentben

  A cikk dátuma április 20th, 2015 admin Nincs hozzászólás

  Az élő természetet pusztító tevékenységek elleni összehangolt európai fellépést szorgalmaznak

  Az állat- és növényvilágot, az élő természetet pusztító tevékenységek elleni összehangolt európai fellépést szorgalmazó, többpárti csoport alakult szerdán az Európai Parlamentben (EP).

  Az “EP-képviselők a természetért” elnevezésű csoport célja az, hogy nyomást gyakoroljanak az európai intézményekre, elsősorban a jogalkotási javaslatok kidolgozásáért felelős Európai Bizottságra annak érdekében, hogy tegyenek hatékonyabb lépéseket az élő természet, a vadon élő állatok, a természetes növényzet módszeres és felelőtlen irtása, pusztítása ellen – hangzott el a csoport megalakulásáról tartott sajtóértekezleten.

  A csoport a brit liberális Catherine Bearder kezdeményezésére jött létre, és a hozzá csatlakozott öt társa személyében képviseli az Európai Parlament legtöbb pártcsaládját. A liberálisok mellett ott vannak a csoportban a zöldek, a jobbközép néppártiak, a szocialisták, illetve a konzervatívok. A Born Free nevű szervezet révén részt vesznek a csoport munkájában a kifejezetten a természet megőrzéséért tevékenykedő nem kormányzati szervezetek, alapítványok is. Az Európai Zöldeket Jávor Benedek (PM) képviseli az akciócsoportban.

  Mint Jacqueline Foster brit konzervatív EP-képviselő utalt rá, tavaly novemberben 82 képviselőtársával együtt levelet fogalmaztak meg az Európai Bizottsághoz, természetvédelmi akcióterv mielőbbi kidolgozását sürgetve. A most megalakult többpárti csoport legfőbb céljának azt tekinti, hogy a brüsszeli bizottság mielőbb ténylegesen kidolgozza a levélben megfogalmazott javaslatokra épülő természet- és vadvédelmi programot. A program megszövegezése, illetve annak megvalósítása számos részterület, több bizottsági főosztály együttműködését feltételezi.

  A vadon élő állatok pusztítása, az orvvadászat nem csupán a Földön élő állatfajok számának csökkenését jelenti, hanem egyúttal politikai, biztonsági kérdés is – hangzott el a sajtóértekezleten. A csoport szervezői ezt azzal támasztották alá, hogy a háborús övezetekben folytatott orvvadászatból, illetve a ritka és védett állatfajokkal való tiltott kereskedelemből származó jövedelem számos esetben terrorista csoportok, félkatonai szervezetek kasszájába vándorol

  Forrás: MTI, hirado.hu, Fotók: EU

  Megjegyzés: Időszerű lenne egy hasonló csoport létrehozása az Unión belül az európai erdők és erdőgazdálkodók érdekeinek védelmére is.

  MEGOSZ

  Leave a reply

  Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.