Újabb rendeletmódosítások segítik a gazdálkodókat

Tisztelt MEGOSZ Tagok!

 Újabb rendeletmódosítások segítik a gazdálkodókat

A Miniszterelnökséget vezető miniszter ötven EMVA jogcímrendelet módosításáról döntött. A Kormány minden eszközzel kiáll a gazdálkodók érdekeinek védelmében: a módosítás célja elsősorban a gazdákra nehezedő teher, a szankciók csökkentése, bizonyos határidők hosszabbítása és a gyakorlatban fellépő problémák megoldása volt.

A módosítás enyhíti, egységesíti és pontosítja szankciókat, valamint maximálja a visszafizetendő összeget. Az enyhítése nem csak a támogatási, hanem a fenntartási időszak szankcióira is vonatkozik, és egyaránt kiterjed a folyamatban levő, valamint a jogorvoslattal érintett eljárásokra.

Enyhülnek az elszámolási kötelezettség általános eljárási szabályai. Jelenleg több száz olyan ügy van folyamatban, amely így kedvező elbírálást nyerhet, és az ügyfelek kihasználhatják a még hátralévő megvalósítási és utolsó kifizetési kérelem benyújtási időszakot. A folyamatban lévő másodfokú vagy bírósági eljárásokra átmeneti rendelkezés vonatkozik, így a gazdálkodókat akkor sem éri hátrány, ha a döntéshozatalig lejár a megvalósítási határidő vagy éppen túl kevés idő jutna a megvalósításra. Ennek köszönhetően az érintettek hatékonyabban használhatják fel a rendelkezésükre álló forrásokat és teljesíteni tudják pénzügyi kötelezettségeiket.

Bizonyos fogalmak módosításával, pontosításával a gazdálkodókra lényegesen kisebb teher hárul, mentesülnek az indokolatlan büntetések megfizetése alól, hozzájárulva így versenyképességük erősítéséhez.

Az utolsó kifizetési kérelmek benyújtásával kapcsolatos felesleges előírások is módosultak, a gazdák számára követhetőbbé váltak. Ezáltal a kérelmek feldolgozásának folyamata is egyszerűbbé válik, kevesebb ellenőrzési pontot tartalmaz. A gazdálkodók eddig sokszor aránytalan terhein az egyes jogcímrendeletek technikai módosításai is egyszerűsítenek.

A rendeletek módosítása a gazdák egyértelmű támogatása mellett hozzájárul a 2007-2013 közötti ciklusban lekötött, Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból kifizetett pénzösszegek optimálisabb felhasználásához is.

(Forrás: ME)

Erdészüdvözlettel:

Dr. Sárvári János

ügyvezető elnök