Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége
www.megosz.org
 • Már véleményezhető az EKÁER rendelet, hasznos honlapok a március elsejétől élesben induló rendszerről

  A cikk dátuma február 23rd, 2015 admin Nincs hozzászólás

  Tisztelt MEGOSZ tagok!

  Az online árukövetési rendszer rendeletének a tervezetét bárki véleményezheti. A jogszabály az EKÁER gyakorlati alkalmazásának szabályait határozza meg.
  Az online árukövetési rendszer részletszabályait meghatározó rendelet véleményezésében gyakorlatilag minden érintett részt vehet, hiszen a kormány honlapján fent lévő jogszabálytervezetet bárki véleményezheti. (A rendelet elérhető a

  http://www.kormany.hu/hu/dok?source=8&type=302#!DocumentBrowse linken.

  A gazdasági tárca 2014. december 5-étől – az  Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer  Munkacsoport megalakulása óta – folyamatosan egyeztet az érintett piaci szereplőkkel. Az egyeztetések eredménye, a véleményezésre bocsátott rendelet.
  A piaci igényeknek megfelelően számtalan könnyítést javasol a jogszabály-tervezet. A tárca javaslata szerint a kockázati biztosíték „számításának ideje” 60 napról 45 napra rövidülne. Bővülnének a mentesülési szabályok is. Így például 200-ról 500 kg-ra, illetve 250 ezer forintról 1 millió forintra emelné a gazdasági tárca a kockázatos élelmiszereknél a bejelentési kötelezettség határértékét.
  Az EKÁER bevezetésének a szükségszerűsége nem kérdőjelezhető meg, abban teljes a társadalmi egyetértés. Az új rendszer a gazdaság fehérítését szolgálja, segítségével nyomon követhetővé válik az áruk tényleges útja.
  A tisztességes kereskedők, fuvarozók elemi érdeke az illegális piaci szereplők kizárása a piacról, ezért minden vállalkozásnak a szállításhoz kapcsolódó adatokat (pl. feladó adatait, kirakodás címét, rendszámot) egy központi elektronikus rendszerben még a fuvarozás előtt rögzítenie kell. Az új rendszerrel jelentősen csökkenhetnek a visszaélések, és tovább fehéredik a gazdaság. (Forrás: Nemzetgazdasági Minisztérium)
  Az ekaer.nak.hu címen már elérhető a Kamarának az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerrel (EKÁER) kapcsolatos internetes oldala.
  A honlapon található tudásbázis közérthetően ismerteti a rendszer jogszabályi hátterét, és gyakorlati példákon keresztül ad válaszokat a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart érintő speciális kérdésekre. A rendszer használatának megértését segítik a honlapon megtekinthető tematikus videofilmek is, amelyek a regisztrációtól a bejelentésig végigvezetik az érintetteket az egyes folyamatokon. A weboldalon elérhető egyszerű kérdőív kitöltésével pedig a termelők egyértelmű választ kapnak arra, hogy adott szállítmányukhoz szükséges-e EKÁER-bejelentés, vagy mentesülnek a kötelezettség alól. A honlap dinamikusan követi a szabályozás esetleges módosításait, és felhívja a látogatók figyelmét az egyes változásokra. (Forrás: NAK)
  Szintén hasznos információkkal szolgál az EKÁER rendszerről a www.logisztika.hu honlap, amit ezúton ajánlunk szíves figyelmükbe.
  A MEGOSZ az eddig beérkezett kérdéseket két csomagban már korábban megküldte az NGM-nek és a NAK-nak, de választ még nem kaptunk. A két kérdéssort mellékeljük.

  EKÁER kérdéssor I.

  EKÁER kérdéssor II.

  Ha megérkeznek a válaszok, akkor arról természetesen haladéktalanul tájékoztatjuk az erdőtulajdonosokat és gazdálkodókat.

  Erdészüdvözlettel:

  Dr. Sárvári János
  ügyvezető elnök

  Leave a reply

  Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.