Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége
www.megosz.org
 • Az erdők fontosabbak, mint gondoltuk

  A cikk dátuma július 3rd, 2014 admin Nincs hozzászólás

  erdely_erdoAz erdők alapvetőek az emberiség jólétéhez, mondta az ENSZ erdészeti osztályának vezetője. Eva Mueller elmondta, hogy az erdők élelmet, energiaforrást és bevételt is biztosítanak az emberek számára. A Földön élő fajok 80 százaléka is az erdőkben található.

  A BBC által idézett anyagot az ENSZ erdészeti találkozóján tették közzé Rómában.

  Nincs fejlődés erdő nélkül

  “Az erdők gyümölcsöket, magokat, gombákat, leveleket, gyökereket, rovarokat és vadállatokat biztosítanak, amelyek elengedhetetlenek a vidéken élők élelmezésében” – mondta Mueller. Az erdők munkát, energiát, és egyéb javak egész sorát is biztosítják, miközben energiaforrásként is felhasználják őket.

  A szakember szerint az erdők nélkül a fenntartható fejlődés sem képzelhető el.

  A kimutatások szerint az erdészet a világ gazdaságának 0,9 százalékát teszi ki, ha azonban beleszámítják az egyéb felhasználási módokat is, például a fa építőipari felhasználását, fűtésben, főzésben játszott szerepét, akkor ez a szám 1,1 százalékra nő.

  Egyharmadunk fával főz

  A tanulmány arra is rámutatott, hogy míg a hagyományos számításokkal a világon 13,2 millió embert foglalkoztatnak az erdők, valójában 41 millió ember léte és bevétele függ a fáktól. Az erdők évi 10,9 kilogramm élelmiszert is biztosítanak minden egyes földlakónak.

  erdely_erdo

  Hatalmas az erdők energiapotenciálja is. A világon élő emberek egyharmada használ fát főzésre, és 764 millióan ezzel forralják a vizet, hogy megihassák.

  Az erdők indirekt módon az emberek jólétéhez is hozzájárulnak: működésükkel szabályozzák a Föld vízháztartását, tisztítják a mélyben található vizet.

  Az eddigiekkel egyenlő fontosságú, hogy az erdőkben él a Föld  élőlényeinek 80 százaléka. Az erdők a biodiverzitás biztosításával segítik a tápláléknövények további nemesítését, az állatok fejlődését, és a növények beporzásához hozzájáruló rovarok fejlődését.

  (Index.hu)

  Erdő-Mező online után

  Leave a reply

  Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.