Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége
www.megosz.org
 • Az agrár-erdészeti fejlesztés a következő uniós ciklusban is számíthat támogatásra

  A cikk dátuma április 1st, 2014 admin Nincs hozzászólás

  Erdő-Mező Online után:

  Agrár-erdészeti fejlesztésre 240 millió forintot fizettek ki Magyarországon a 2013-ig szóló uniós programidőszakban a KPMG összesítése szerint.

  A most lezárult 2007-2013-as uniós ciklusban Magyarországon összesen 1162 hektárra igényeltek egyszeri, területalapú, vissza nem térítendő támogatást a gazdák agrár-erdészeti fejlesztésre. Az ilyen jogcímen nyújtott támogatás fás legelők létesítését és hasznosítását, a hagyományos, tájjellegű gazdálkodás fenntartását, illetve a mozaikos tájszerkezet kialakítását célozza.

  A Vidékfejlesztési Minisztérium, mint a 2014-2020 programidőszak vidékfejlesztési programjának gazdája, a következő programperiódusban is szerepelteti ezt a célt az erdészeti szakágazati fejlesztési szükségletek között. Azt, hogy pontosan mekkora keretet lehet majd ilyen fejlesztésekre fordítani, körülbelül fél év múlva, a vidékfejlesztési program uniós jóváhagyása után lehet majd megtudni – jelezte a KPMG közleményében.

  Cserháti Gábor, a KPMG igazgatója a közleményben kifejti, hogy az utóbbi egy évtizedben vált – nem utolsósorban az ilyen célú támogatások miatt – gazdasági értelemben is kifizetődővé, hogy erdőkkel szabdalják, vagy vegyék körül a termőterületeket, illetve a haszonnövények közé ligetesen fákat ültessenek, mivel ezáltal jelentősen javítható a mezőgazdasági tevékenység hatékonysága és fenntarthatósága.

  A tudatos erdősítés több nitrogént köt meg a talajban, csökkenti a műtrágyázási és öntözési igényt, valamint megszünteti, sőt akár visszafordíthatóvá is teszi a talajeróziót, emellett az agrár-erdészeti rendszerekben keletkező fa tehermentesítheti az erdőket – tette hozzá.

  (MTI)

  Leave a reply

  Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.