Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége
www.megosz.org
 • Ismeretlen rovartól rettegnek a somogyiak (Origo)

  A cikk dátuma július 8th, 2013 admin Nincs hozzászólás

  2013. 07. 05. – Egyre többen jelentkeznek a kórházban a titokzatos rovarcsípéssel Somogy megyében, Kaposvár környékén ugyanis egy új rovarfaj tűnt fel néhány hónappal ezelőtt. Az apró rovarok szúrásai akár járásképtelenséget is okozhatnak egy orvos szerint, a Kapos.hu-nak a szőlősgazdák azt mondták, hogy a rovarok reggel támadnak.
  Rajokban támadnak az ismeretlen rovarok Kaposvár környékén – írta a Kapos.hu. A parányi rovarok szúrásai heves bőrtüneteket, duzzanatot okoznak.

  A lapnak nyilatkozó Hollósi Józsefet egy hete szurkálták össze a különleges rovarok. Azóta kórházi kezelést is kapott, de még mindig látszik a helye. A kánikula ellenére azóta csak nyakig felöltözve mer kimenni a szőlősbe. “Kellemetlen, belemegy az ember fülébe, szemébe, támadnak, nagyon csípnek. Az embernek a vérét szívják, kellemetlen csípés helye marad, felhólyagosodik, bedagad” – mondta Hollósi József.

  A szőlősgazdák a lapnak azt mondták, hogy az idén tűnt fel először az új fajta rovar. “Általában a reggeli órákban, jelennek meg a szőlőleveleken vagy a fűben, és az embernek a mozgására támadnak, gyakorlatilag bármilyen testrészt megtalálnak, és eléggé csípnek” – mondta egy gazda.

  Azt egyelőre a szakemberek sem tudják, hogy milyen fajta rovar támad a környéken. Szerintük mikroszkópos vizsgálatra lenne szükség. “A látott rovarmaradványok alapján nekem úgy tűnik, hogy ezek levéltetű szárnyas alakjai” – mondta a növényvédelmi szakmérnök, Tóth István.
  Súlyos rovarcsípés miatt egyre többen keresik fel a kaposvári kórházat. “A napi járóbeteg-rendelésünkben legalább 8-10 rovarcsípéses beteg van, és volt olyan délután, amikor gyakorlatilag 15-en jelentkeztek” – közölte a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház osztályvezető főorvosa, Battyáni Zita. Az orvos figyelmeztetett, hogy ha valakit megcsípne a rovar, azonnal forduljon orvoshoz, a csípés ugyanis akár járásképtelenséget is okozhat.

  Leave a reply

  Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.