Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége
www.megosz.org
 • Kitiltották a magyar kőrist is két országból

  A cikk dátuma december 1st, 2012 admin Nincs hozzászólás

  Az Egyesült Királyság és Írország október végétől növény-egészségügyi korlátozást vezetett be a kőris növényekre és faanyagra – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A korlátozást a Chalara fraxinea nevű gomba Brit-szigeteki észlelése indokolta, és nagy jelentőségű kőrisfáik megvédése érdekében hozták. Magyarország sem szállíthat kőriscsemetét és vetőmagot a két országba

  A Chalara fraxinea nevű gomba kőrisfákon hajtáshervadást, 1-2 éves vesszők elhalását faszöveti elszíneződést és kéregelhalást okoz – idézte fel a Nébih. Öt éve szerepel az EPPO figyelemfelkeltő listáján, EU-szinten vizsgálatkötelezetté azonban nem válhat, mert már nagymértékben elterjedt Európában, 18 országában van jelen különböző mértékben.

  A kórokozó hazánk egész területén elterjedt. A betegséget mind az ültetett, mind a természeti környezetben megtalálták. Az erdészeti kutatók vizsgálatai alapján jelenleg nincs lehetőségünk a kórokozó elleni hatékony védekezésre.

  Mivel Magyarországon – csakúgy, mint a kontinens többi országában – nincs a Chalara fraxinea károsítótól mentesnek elismert terület, hazánk nem szállíthat kőriscsemetét és vetőmagot a két országba. A fenti szaporítóanyagon kívül az Egyesült Királyság észak-írországi része és Írország a kőrisfa (Fraxinus) faanyagának bevitelére is kiterjesztette a korlátozást.

  A tilalom nem vonatkozik az iparilag feldolgozott termékre, (például parketta, bútor, rétegelt falemez), valamint a vegyi anyaggal kezelt faárura. A kőris faanyag beviteli korlátozás az Egyesült Királyságon belül Anglia, Skócia és Wales területére nem vonatkozik.

  Szerző: hvg.hu

  kinyomtatom

  Leave a reply

  Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.