Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége
www.megosz.org
 • OENyR harmadik negyedévi jelentési kötelezettsége !

  A cikk dátuma október 1st, 2012 admin Nincs hozzászólás

  Október 8.: erdőkár jelentési határidő

  Az Országos Erdőkár Nyilvántartó Rendszer harmadik negyedévi jelentési kötelezettségének határideje a hatályos jogszabály alapján 2012. október 8.

  A cikk megosztása: Megosztás a Facebook-on

   

  Tisztelt Szakirányító Kolléga!

   

  Az erdészeti hatóság – eleget téve a törvényi szabályozásnak – 2012. óta működteti az Országos Erdőkár Nyilvántartó Rendszert (OENyR), melynek alapvető célja a magyar erdőállomány egészségi állapotának regisztrálása az erdészeti szakszemélyzet által szolgáltatott információk alapján.

  Köszönjük eddigi észrevételeiket, javaslataikat, valamint a szakszerű adatszolgáltatást a nyilvántartó rendszerhez!

  A jelentési kötelezettségüknek eleget tevők aránya az első és a második negyedévben fokozatosan nőtt. Ennek ellenére még mindig nagy számban vannak olyan szakirányítók, akik nem teljesítették kötelezettségüket.

  Felhívjuk a figyelmet, hogy az OENyR harmadik negyedévi jelentési kötelezettségének határideje a hatályos jogszabály alapján 2012. október 8.

  A fentieken túl kérjük a szakirányító kollégákat, hogy az észlelt aranyfarú lepke hernyófészkeket (károsítás kód: 007) és gyapjaslepke petecsomókat(károsítás kód: 025) is október 8-ig jelentsék! Ennek fontossága, hogy habár nem minősülnek közvetlen kárnak, a következő évi előrejelzéshez nagyon fontos információt nyújtanak.

  E két esetben a kármérték rovatban a hernyófészkek, illetve a petecsomók darabszámát is jelezni kell, a kármérték százalékos megadása mellett! A jelölés 1-2-3 számjegyekkel történik a következők szerint:

   

  Gyapjaslepke petecsomó

  Jelölés

  Aranyfarú lepke hernyófészek
  500 darab alatt / 0,1 ha

  1

  1 – 2 darab / faegyed
  500 – 1 000 darab / 0,1 ha

  2

  3 – 10 darab / faegyed
  1 000 darab felett / 0,1 ha

  3

  10 darab felett / faegyed

  Amennyiben kérdés merül fel a rendszer üzemeltetése, illetve az erdővédelmi kárbejelentővel kapcsolatosan, kérjük, jelezze azerdovedelem@nebih.gov.hu címen.

  A NÉBIH honlapján (www.nebih.gov.hu) továbbra is megtalálható a folyamatosan frissülő gyakran ismételt kérdések (GYIK), valamint a szintén frissített kitöltési útmutató, melyek segítséget nyújtanak a bejelentő kitöltésében.

  NÉBIH, Erdészeti Igazgatóság

  FATÁJ kiegészítés:

  Erdővédelmi Kárbejelentő lap: Word / Pdf / és a kitöltési útmutató.

   

  Leave a reply

  Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.