Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége
www.megosz.org
 • Erdők válthatják fel a törpecserjéket a tundrán

  A cikk dátuma június 6th, 2012 admin Nincs hozzászólás

  Forrás: MTI | 2012. június 06. szerda 19:55 |

  A jelenség súlyosbíthatja a felmelegedés folyamatát.

  Néhány évtizeden belül erdők válthatják fel a törpecserjéket a sarkvidéki tundrán a globális felmelegedés következtében – vélik finn és brit tudósok, akik kutatásaik eredményeit a Nature Climate Change legújabb számában ismertetik.

  Az Oxfordi Egyetem kutatói finn kollégáikkal a Nyugat-Szibériától Finnországig húzódó százezer négyzetkilométeres területen egyrészt a vegetációt, másrészt a műholdas felvételeket elemezték. A vizsgálatok kimutatták, hogy az elmúlt 30-40 évben a fűz (Salix) és éger (Alnus) cserjék 8-15 százaléka kétméteres fákká nőtt – olvasható a PhysOrg tudományos hírportálon.

  Korábbi modellszámítások azt mutatták ki, hogy az erdőségek “előretörése” a tundrán a 21. század végére további 1-2 Celsius fokkal növelheti a sarkvidéki területek hőmérsékletét.

  “Régebben azt feltételeztük, hogy a tundra fásítása akár több évszázadot is igénybe vesz, a mostani kutatások viszont azt jelzik, hogy a törpecserjék már most átalakulóban vannak. Néhány évtizeden belül erdőségek borítják a tundrát” – hangsúlyozta Marc Macias-Fauria, az Oxfordi Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

  Bruce Forbes, a Lappföldi Egyetem professzora szerint is a vártnál nagyobb a megfigyelt változások mértéke és sebessége.

  Az erdőségek további változásokat idéznek elő. A törpecserjéket az év jelentős részében hó borítja, a fák viszont kiemelkednek a hótakaróból, sötét tömegük elnyeli a napsugarakat, súlyosbítva a felmelegedés folyamatát.

   

  Leave a reply

  Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.