Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége
www.megosz.org
 • „A magánerdők növekvő szerepe a vidékfejlesztésben” – II. (ForestPress)

  A cikk dátuma szeptember 13th, 2011 admin Nincs hozzászólás
  „A magánerdők növekvő szerepe a vidékfejlesztésben” – II. (ForestPress)
  Image
  2011. szeptember 12. – A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége 2011. évi nagyrendezvénye Szentgálon, a tiszafák árnyékában; 2012-ben nyílik meg a közjóléti létesítmények támogatása A MEGOSZ a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) pénzügyi, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM), a Vidékfejlesztési Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VM VKSZI), a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) és a Mezőgazdasági és Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) szakmai támogatásával 2011. szeptemberében országos konferencia sorozatot szervez. A sorozat első állomása volt a szentgáli összejövetel.
  Image
  Román Gellért, a VM erdészeti referense az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program II. tengelyének erdészeti jogcímeiről és a módosításainak notifikációs kötelezettségeiből adódó új eljárásrendről beszélt.
  Ezek sorában említésre került többek között az agrár-erdészeti rendszerek létrehozása, az erdő-környezetvédelmi intézkedések kilencféle célprogramja, továbbá az erdészeti potenciál helyreállítása alintézkedés. Szó esett a nem termelő beruházások erdőterületen intézkedések között a szerkezet-átalakításokról is.
  A előadó beszélt a kidolgozás alatt álló jogcímekről is. Megemlítette a Natura 2000 területi besorolásból adódó kötelezettségeket is, és elmondta, hogy a kieső jövedelmek pótlására 35,8 millió € áll rendelkezésre.
  Arról is tájékoztatta a hallgatóságot, hogy a nem termelő beruházások erdőterületen intézkedésen belül várhatóan 2012-ben nyílik meg a közjóléti létesítmények támogatásának a lehetősége.
  Az előadó szerint ezt egyféle szemlélet- és tudatformálásként is kell tekinteni.
  Az erdőkárok megelőzésére, az erdők gazdasági értékének növelésére állományápolási és -nevelési feladatokra is nyílik forrás.
  Image
  Ezek megnyitása a tárcán belüli egyeztetésektől, a javaslatok elfogadásától függ.
  A programmódosítás új eljárásrendje feltételezi az 1698/2005/EK rendelet módosítását. Mindenekelőtt meg kell határozni a tagállamoknak az állami támogatási rész jogállását. Támogatási összeghatár viszont nincs.
  A notifikációra többek között azért van szükség, hogy megőrizhessék a tagállamok közötti esélyegyenlőséget – mutatott rá a szakértő.
  Egyébként az erdőgazdálkodásra, mint nagyon versenyképes ágazatra tekint az EU.
  Emlékeztetett, hogy korábban valamennyi erdészeti jogcímet a de-minimis kategóriába sorolták.

  Elmondta, hogy eddig három erdészeti jogcím programmódosítása fejeződött be: a mezőgazdasági területek előerdősítése, az erdő-környezetvédelmi intézkedések, valamint az agrár-erdészeti rendszerek létrehozása. Hamarosan várható az erdő-szerkezet átalakítás módosításának befejezése is.
  Image
  Lapos Tamás, a VM erdészeti osztály vezetője az ÚMVP erdészeti jogcímeinek jövőjéről adott tájékoztatást.
  Elöljáróban elmondta, hogy az EU úgy döntött, kétszeres engedélyezési eljárást kell rendszeresíteni.
  A 8. módosító csomag kapcsán arról tájékoztatott, hogy a mezőgazdasági területek erdősítése új egységárakat kíván.
  A Natura 2000 területeken folyó gazdálkodás kompenzációjára hazánk átcsoportosított 9 milliárd forintot. Jó hír, hogy egyszerűek lettek a jogosultsági feltételek, éves szinten adható a pénz.
  Egyelőre a Natura hálózatból való kilépésre nincs lehetőség – szögezte le az előadó. A jövőben készülő erdőtervekben a Natura érintettséget feltüntetik, ezzel is könnyítve az igénylők támogatási jogosultsági helyzetét.
  Image
  Az erdő-környezetvédelmi intézkedések között megemlítette, hogy be lehet keríteni a lékeket támogatás terhére.
  Az erdészeti potenciál helyreállításával kapcsolatban elmondta, hogy Brüsszelben sokallták a kérésünket, de más – déli – tagállamok is hasonló helyzetben vannak, így végül is „átment”. Hozzátette, hogy a pótlás is támogatható. (z)

   

  Leave a reply

  Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.