Esztergomban kezdődött meg az Országfásítási Program

Tisztelt MEGOSZ Tagok

Magánerdő Tulajdonosok 

Tisztelt Erdőgazdálkodók

Négy csemete jelképes elültetésével Esztergomban kezdődött meg az Agrárminisztérium Országfásítási Programja, melynek során jövő tavaszig 86 település környékén 2 millió facsemetét ültetnek el az állami erdőgazdaságok.

Zambó Péter földügyekért felelős államtitkár, Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője, Hernádi Ádám, Esztergom polgármestere, Reinitz Gábor, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója ültette el jelképesen azt a négy fát, amellyel megkezdődött az Agrárminisztérium november elején meghirdetett Országfásítási Programja. Ennek során a most kezdődő ültetési szezonban a 22 állami erdőgazdaság saját területein több mint 550 hektár új erdőt telepít, 2 millió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot felhasználva.

A 86 települést érintő program az ország erdősültségének növelésével, ezáltal több ezer tonna szén-dioxid megkötésével hozzájárul a klímavédelemhez. Az államtitkár szerint erdeink jelenleg 5 millió tonna szén-dioxidot kötnek meg évente, az 550 hektár pedig újabb 8 ezer tonna megkötésére képes. A gazdák és az önkormányzatok erdősítési kedvének növelése érdekében az elmúlt hónapokban 80-130 százalékkal emelték az erdőtelepítési pályázatok forrását. Egy akácerdő telepítéséért például most nagyságrendileg hektáronként 3 millió forintot kaphat a gazda – mondta példaként Zambó Péter.

Három-öt év alatt mintegy 25 ezer hektár erdő telepítését tervezzük az országban, ez nagyságrendileg 100 millió csemete elültetését jelenti – jelentette ki az államtitkár. Annak érdekében, hogy az intézmények, iskolák, óvodák, önkormányzatok, civil szervezetek is részt tudjanak vállalni az országfásítás programjában, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat hivatal forrásainak felhasználásával, az Országos Erdészeti Egyesület szakmai partnerségével 500 millió forintos pályázat kiírására kerül sor. Ezzel iskolaudvarok, parkok fásítását támogatják.

Az idén ötvenéves jubileumát ünneplő Pilisi Parkerdő Pilisjászfalu térségében tavasszal mintegy 10 hektár erdő, 120 ezer bükk- és tölgycsemete telepítésével járul hozzá a programhoz – emelte ki Reinitz Gábor vezérigazgató.
Hernádi Ádám, Esztergom Város Polgármestere hangsúlyozta: a most elültetett vénic szilt, ezüsthársat, ezüst juhart és magas kőrist további 10 ezer fa követi majd Esztergomban.

Forrás: AM Sajtóiroda