A magyar nemzetet a múltja kötelezi

A kivívott szabadság nem csak, hogy nem ajándék, azért ma is küzdeni kell – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc Évfordulója alkalmából tartott állami kitüntetések átadásán, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárban.

A tárcavezető beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az a nép, amelyik egy csöpp vért sem hullajtott a szabadságért, nehezen tudja azt megbecsülni. Nagy István szerint 171 évvel ezelőtt megmozdult az ország, a magyar nép hitt benne, hogy újra saját sorsát veheti kezébe, és elkezdheti az ország építését. Hozzátette: aki nem tett érte semmit, aki ajándékul kapta, s meg is unta, az soha nem fogja megtudni, mi a szabadság.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A miniszter kiemelte: a nemzetek életében olyan fogalmaknak van értelme, mint bátorság, merészség, ideákhoz való ragaszkodás, mi ezért ragaszkodunk a nemzetek Európájához. Tanultunk 1848 valódi jelentőségéből, nemzeti identitásunkat továbbra is meg kell őriznünk, ez pedig csak az értékőrző nemzetállamok Európájában lehetséges – hangsúlyozta a tárcavezető.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Nagy István arról is beszélt, hogy mi magyarok, ahogy 1848-ban, úgy ma is szép szóval állunk ki függetlenségükért és kérjük a Birodalmat, hogy változtasson, mert veszélyben van a biztonságunk, a szabadságunk, a keresztény kultúránk. A tárcavezető aláhúzta, eljött a mi 48-unk, és szükség lesz mindenkire Magyarország és Európa védelmében, ugyanis a tavaszi hadjárat legfontosabb ütközete a májusi európai parlamenti választás lesz.

Fotó: Pelsőczy Csaba

A miniszter a megemlékezésen túl örömteli kötelességnek nevezte, hogy elismerésünket fejezzük ki mindazoknak, akik kimagasló szakmai munkájukkal járultak hozzá nemzetünk gyarapodásához és a magyar agrárium megerősödéséhez.

(AM Sajtóiroda)