Bács-Kiskun és Csongrád megyében érvénybe lépett a tűzgyújtási tilalom

Tisztelt Magánerdő Tulajdonosok  Tisztelt Erdőgazdálkodók

A csapadékos időjárás miatt a 2017-es évhez képest kedvezőbben alakult a tavaszi erdőtűz szezon, de az elmúlt hetek átlagosnál melegebb időjárása miatt már májusban elkezdődött a nyári erdőtűz szezon. A meleg, száraz időjárás miatt elsősorban a fenyvesek kerültek éghető állapotba, ahol az erdőtüzek nagyon gyorsan koronatűzzé fejlődhetnek. Sajnos az alföldi területen a napokban is nagyszámban elforduló külterületi vegetáció és szemétégetések jelentős ugrótűz potenciállal rendelkeznek, így ezek a tüzek a távolabb lévő erdőket is meggyújthatják. Az időjárás előrejelzés szerint legfeljebb zápor-zavatar várható a fokozott tűzveszéllyel érintett megyékben, ami csak  a tűzkockázat lokális csökkenését eredményezi, viszont magas szélsebességgel járhat.
Két alföldi megyében alakult ki fokozott tűzveszély, ezért mától Bács-Kiskun és Csongrád megyében is érvénybe lépett a tűzgyújtási tilalom.
Ennek értelmében tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon.
Az aktuális tűzgyújtási tilalomról az www.erdotuz.hu<http://www.erdotuz.hu>  vagy a www.katasztrofavedelem.hu<http://www.katasztrofavedelem.hu> honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatunk.

Forrás:  NÉBIH Erdészeti Igazgatóság