Az erdők szerepére hívja fel a figyelmet a Föld Napján az Országos Erdészeti Egyesület

 

 

Budapest, 2018. április 20. – Az erdők hatékonyan csökkentik a klímaváltozás negatív hatásait, de maguk is szenvednek a felmelegedés következményeitől, amelyek már a hazai faállományokban is tetten érhetők. Éppen ezért, a Föld Napja alkalmából az Országos Erdészeti Egyesület arra hívja fel a figyelmet, hogy az erdők megőrzésében és gyarapításában a társadalom minden tagja részéről aktív részvételére van szükség.

Április 22-ig, a Föld Napjáig tart az Országos Erdészeti Egyesület ismeretterjesztő programja, amely a klímaváltozás és az erdők kapcsolatára hívja fel a figyelmet. Az Erdők Világnapján a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával indult kezdeményezéshez számos szervezet csatlakozott az agráriumból, a természetjáró és természetvédő szervezetek, illetve közösségek közül, valamint az oktatási és az erdészeti ágazatból is.

Az együttműködő partnerek a program egy hónapja során a közösségi médiában több millió emberhez juttatták el az erdők szerepét bemutató üzeneteket, amelyek közül a legfontosabb a Föld Napja kapcsán elhangzó figyelmeztetés és buzdítás: az erdők megőrzése minden ember közös felelőssége és feladata, hiszen minél több fa ültetésével maguk is sokat tehetnek annak érdekében, hogy a következő évtizedekben ne romoljon jelentősen a Kárpát-medence környezeti állapota.

„Azt tapasztaljuk, hogy a magyar emberek alapvetően nyitottak és érdeklődőek a magyar erdőkkel kapcsolatos témák iránt. Ráadásul általában véve környezettudatosnak vallják magukat, és ennek megfelelő érdeklődéssel fordulnak az erdeink jövője felé. Március óta több millió emberhez jutottak el azok az üzenetek, amik az erdők szénmegkötő, hőmérséklet-kiegyenlítő, vízmegtartó, vagy éppen oxigéntermelő képességének fontosságára hívják fel a figyelmet, miközben bemutatják, hogy a klímaváltozás hatásai a Kárpát-medence faállományaiban már ma kézzelfogható folyamatot jelentenek. Arra buzdítunk mindenkit, hogy kövesse a szakemberek példáját, és az erdők védelmével, fák ültetésével legyen aktív részese természeti környezetünk megőrzésének! Hiszen ez mindannyiunk jövőjét befolyásolja”mondta Szentpéteri Sándor, a programot szervező Országos Erdészeti Egyesület ügyvezető igazgatója.

Aki úgy gondolja, hogy tenni szeretne valamit a klímaváltozás ellen, további információkért látogasson el az Országos Erdészeti Egyesület ismeretterjesztő programjának weboldalára (http://klimavaltozas.oee.hu), vagy ossza meg az erdészeti szervezetek és partnereik Facebook-oldalain megjelenő posztokat az ismerőseivel, hogy közösen minél több ember figyelmét fel lehessen hívni az erdők fontosságára.

A klímaváltozás és az erdők kapcsolata volt a témája a második alkalommal megrendezett „Fedezd fel az örökséged!” országos erdőismereti vetélkedőnek is. Kiemelten fontos a középiskolásoknak szóló online verseny ismeretterjesztő és figyelemfelhívó szerepe, hiszen éppen annak a generációnak szól, amelynek jövője szoros összefüggésben van az erdők állapotával. A 161 csapat mintegy 500 résztvevője négy elméleti fordulóban és egy videókészítési feladat során mérte össze a tudását. A verseny díjátadója és eredményhirdetése a budapesti Hármashatár-hegyen lesz április 27-én, ahol a díjazott csapatok tagjai erdész szakemberek vezetésével szembesülhetnek a klímaváltozás már most látható hatásaival, és ismerkedhetnek meg a problémák kezelésére alkalmazott módszerekkel és lehetőségekkel.

 

Országos Erdészeti Egyesület

klimavaltozas.oee.hu

www.oee.hu