Az erdők élhető környezetet teremtenek a változó klímában is! Oxigéntermelés, levegő- és talajvédelem.

 

Az erdők szénmegkötő képességükkel nemcsak hozzájárulnak a klímaváltozás folyamatának lassításához, hanem mérsékelve annak káros hatásait, élhető környezetet teremtenek a változó klimatikus viszonyok között is.

  • Egyetlen idős tölgyfa naponta 700 liter oxigént termel, ami ötven felnőtt ember napi levegőszükségletének felel meg.
  • Egy középkorú városi fa lombja évente több száz kilónyi szennyező port szűr ki a levegőből.
  • A fasorok és erdőrészek védik a településeket az extrém időjárási körülményektől (például az erős széltől), és csökkentik a zajterhelést is.
  • A fák megvédik a talajt a lepusztulástól, ami nemcsak a szénraktározás, hanem a termőképesség megőrzése szempontjából is kiemelkedő fontosságú.

Aki úgy gondolja, hogy tennünk kell valamit a klímaváltozás ellen, további információkért látogasson el az Országos Erdészeti Egyesület ismeretterjesztő programjának weboldalára (http://klimavaltozas.oee.hu), vagy ossza meg az erdészeti szervezetek és partnereik Facebook-oldalain megjelenő posztokat az ismerőseivel, hogy közösen minél több ember figyelmét felhívhassuk az erdők fontosságára!

A honlapon található letölthető plakátok a környezeti nevelés és az iskolai oktatás területén is szabadon felhasználhatók.

Figyeljünk oda és vigyázzunk az erdeinkre, mert segítenek a klímaváltozás elleni küzdelemben!

A programot a Földművelésügyi Minisztérium támogatja.