Erdőtelepítés és SAPS támogatás együttes igénylése

Tisztelt Magánerdő Gazdálkodók!

A Közös Agrárpolitika (KAP) keretébe tartozó támogatási rendszerek alapján a mezőgazdasági termelők részére nyújtott közvetlen kifizetésekre vonatkozó szabályok megállapításáról, valamint a 637/2008/EK és a 73/2009/EK tanácsi rendelete hatályon kívül helyezéséről szóló 1307/2013/EU parlamenti és tanácsi rendelet a 32. cikk (2) bekezdésben rendelkezik a „támogatható hektár” fogalmáról.

Ennek értelmében a 2008 után megvalósított erdőtelepítéssel érintett területek SAPS-ban támogatható területnek minősülnek.

A fenti rendelet alapján a 2008. év után a mezőgazdasági területek erdősítése jogcímben támogatási jogosultságot nyert ügyfelek, a már megvalósított erdőtelepítéssel érintett területekre 2015-től az erdőtelepítéses jogcímben jövedelempótló támogatás mellett egységes területalapú támogatás (SAPS) iránt is benyújthatnak kérelmet az egységes kérelem keretében.

A támogatási jogosultságot szerzett erdőrészletekre lekötött források figyelembevételével, az igényelt erdőtelepítéses jogcímben benyújtott kifizetési kérelem részét képező jövedelempótló támogatás, valamint ugyanazon erdőrészletre igényelt területalapú támogatás (SAPS) pontos támogatási összegei a kifizetési kérelem ügyintézése során kerülnek megállapításra.

Forrás: MVH

Erdészüdvözlettel:

Duska József