Összefoglaló az „SOS! Bajban az erdő” tematikus napról

Tisztelt MEGOSZ Tagok!

Olyan gazdag volt a nap, amilyen gazdag az erdő – ezekkel a szavakkal összegezte a közmédia S.O.S. Bajban az erdő! című tematikus napját Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke vasárnap este a Duna csatornán. A tematikus napon a közmédia a tavaly decemberi ónos eső okozta károk helyreállítását célzó társadalmi szolidaritást állította a középpontba. A nézők megtudhatták többek között, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük vagy hogy milyen technikai eszközöket használnak az erdészek. A károk mértékének elemzésén túl kiderült az is, hogy milyen feladatokat kell még elvégezniük az erdők teljes rehabilitációjának az érdekében és szó volt arról is, hogy a fenntartható fejlődés szempontjából milyen fontos szerepe van az erdőgazdálkodásnak.
Zambó Péter köszönetet mondott Áder János köztársasági elnöknek, akinek a felhívására a tematikus nap létrejött. Megköszönte a műsorkészítők munkáját is, akik a nap folyamán bemutatták az erdészek tevékenységét, valamint az erdőgazdálkodást. Az erdészeti egyesület elnöke köszönetet mondott annak a több mint 31 ezer telefonálónak is, aki hétfő óta hívta vagy SMS-t küldött a 13600-as adományvonalra és ezzel 250 forinttal járult hozzá egy-egy facsemete ültetéséhez. Úgy fogalmazott, hogy a telefonálók szolidaritásukkal, a kis- és nagyvállalatok felajánlásaikkal hitet tettek ez erdészek munkája mellett.
Zambó Péter beszélt arról is, hogy az OOE jelszavai közé tartozik a szakértelem és az összetartozás. „Azt hiszem a mai nap erről a két szóról is szólt. Az ország lakossága, az több tízezer ember megmutatta, hogy mellettünk áll, segíti munkákat és ugyanúgy szeretik az erdőt mint mi” – hangsúlyozta az elnök. Hozzátette: az év folyamán a nagyobb környezetvédelmi események alkalmával szeretnék bemutatni azt, hogy mit tettek a decemberi jégkárok felszámolása érdekében és milyen fejlesztéseket hajtottak végre. A tavaly decemberi ónos eső következtében mintegy 50 ezer hektár erdőt borított be napokon keresztül 5-8 centiméter vastagságban a jég, több tonna súly rakódott rá egy-egy fára. A jég okozta kár a leglátogatottabb erdőterületeket – például a Gerecsét, a Vértest, a Pilist, a Börzsönyt, a Mátrát, a Bükköt, a Zemplént – érintette. A szélsőséges időjárás 30-40 év munkáját tette tönkre, így a károkat is csak többéves munkával, jelentős civil összefogással lehet helyrehozni.
Aki segíteni szeretne az erdők rehabilitációjában, azok egészen az év végéig a 13600-as telefonszámot tárcsázhatják. Itt a kicsengés után a 90-es számot kell megadni, SMS-ben pedig a 90-es számot kell a 13600-as telefonszámra küldeni, ezzel hívásonként és SMS-enként 250 forint támogatást juttatnak az Országos Erdészeti Egyesületen keresztül a károsodott erdők helyreállítására. A vonalat a Magyar Telekom, a Telenor, a Vodafone és az Invitel mobil- és vezetékes hálózatáról érhetik el a magyarországi előfizetéssel rendelkezők. Az egyesület facsemeték ültetésére, turisztikai berendezések pótlására fordítja a befolyó összeget.
(Forrás: MTI)

Erdészüdvözlettel:
Dr. Sárvári János
ügyvezető elnök