Akadálytalanul terjed felénk egy fapusztító bogár

A smaragd kőris kéregrontót (Agrilus planipennis) 2007-ben észlelték először Moszkva környékén, és azóta már több mint kétszáz kilométert terjeszkedett délre és nyugatra is, állapították meg most megjelent tanulmányukban brit és orosz kutatók. Ahogy a neve is jelzi, a bogár nagy veszélybe sodorja a kőrisfákat. A szakemberek szerint Moszkva környékén már olyan stabil populációja alakult ki a rovarnak, hogy jó esély van arra, hogy akadálytalanul elterjedjen egész Európában, írja a BBC.

A smaragd kőris kéregrontó eredetileg Ázsiában és Kelet-Oroszországban honos. Az Egyesült Államokban 2002-ben bukkant fel, és hatalmas károkat okozott az ottani kőrisállományban. A feltételezések szerint véletlenül, egy szállítmánnyal juthatott el először Michigan államba, de ma már tizenkilenc amerikai államban és két kanadai tartományban jelen van. A becslések szerint az elmúlt tíz évben több tízmillió fa pusztult el miatta.

Smaragd kőris kéregrontó

Forrás: Flickr.com/USDAgov

A kifejlett smaragd kőris kéregrontó a kőrisfa lombkoronájában él, és leveleket eszik. Egyhetesen már párosodik, és két-három héttel később a nőstények a fák törzsére rakják le petéiket (majd nem sokkal később el is pusztulnak). Újabb két hét elteltével a lárvák kikelnek, és befúrják magukat a kéreg belsejébe, a floémnek nevezett részbe. Itt táplálkoznak a fával a hideg beköszöntéig, majd a téli hónapokat nyugalmi időszakban töltik.

Tavasszal az érett lárvák bebábozódnak, és ezt követően kikelnek a kifejlett rovarok, míg a korai lárvastádiumban lévő lárvák még egy nyarat táplálkozással töltenek. A kifejlett rovarok kirágják magukat a fából, majd rögtön felrepülnek a lombkoronába, és kezdődik az egész elölről.

A fában a legnagyobb kárt a lárvák okozzák, ugyanis a pusztításuk miatt nem jut el a víz és a tápanyag a hajtásokig, így a faágak elszáradnak, és végül az egész fa elpusztul. Úgy tűnik, hogy míg az ázsiai kőrisfajok hatékonyan tudnak védekezni a bogár támadása ellen, addig az Észak-Amerikában őshonos fajok sokkal érzékenyebbek.

A fa kérgében fejlődik ki

Forrás: USFS Region 5

Magyarországon három kőrisfaj él. A Moszkva környékén is jellemző magas kőrisen (Fraxinus excelsior)kívül előfordul még a virágos kőris (Fraxinus ornus), továbbá a keskenyleveű kőris Kárpát-medencére jellemző alfaja, a magyar kőris (Fraxinus angustifoliassp. pannonica) is.

Az orosz eredmények azt mutatják, hogy a magas kőris kicsit ellenállóbb a bogárral szemben, mint az amerikai kőrisfajok, ami a cikk szerzői szerint annak köszönhető, hogy a magas kőris közelebbi rokonságban áll az ázsiai kőrisfajokkal. Ugyanakkor nagy kérdés, hogy az Európában előforduló többi kőrisfaj mennyire érzékeny a smaragd kőris kéregrontó támadására.

Origo cikke után