Kedvezményes Agrár Forgóeszköz Hitel erdőgazdálkodóknak is!

Februárban már igényelhető a kedvezményes Agrár Forgóeszköz Hitelprogram

Még kedvezőbb feltételekkel igényelhetik a gazdálkodók 2013 februárjától az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogramot, mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár pénteken Pécsett a Mecsek Takarék Szövetkezet ügyféltalálkozójával egybekötött szakmai rendezvényen.

Az államtitkár hangsúlyozta: az agrárgazdaság kedvezményes forgóeszköz finanszírozását célzó program módosításai várhatóan 2013 februárjától lépnek életbe. A jövőben a baromfi és a sertés mellett a nyúl és a szarvasmarha ágazatban termeltető tevékenységet végző vállalkozások is igényelhetnek forgóeszköz, illetve tenyészállat-vásárlási célú hitelt.

Változik a program maximális futamideje 3-ról 6 évre, illetve a tőketörlesztés maximális türelmi ideje 1-ről 3 évre. A termeltetők által maximálisan igényelhető hitelösszeg 250 millió forintról 500 millió forintra emelkedik. Újdonság még, hogy a hitel a jövőben felhasználható lesz meglévő hitel kiváltására is. Jelentős segítség a gazdálkodóknak, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium a programban felvett hitelek kamatfizetéshez 50%-os, maximum évi 4 százalékpont kamattámogatást biztosít, így a termelőknek mintegy 3,6%/év kamatot kell fizetniük.

Czerván György kiemelte: jól halad az Agrár Széchenyi Kártya és a hozzá kapcsolódó Agrár Széchenyi Kártya Folyószámla Hitel forgalmazása.

A 2011 szeptembere óta elérhető folyószámlahitel a kis- és közepes méretű vállalkozási (KKV) kritériumoknak megfelelő mezőgazdasági termeléssel, halgazdálkodással, mezőgazdasági feldolgozással és forgalmazással, erdőgazdálkodással, vadgazdálkodással foglalkozó vállalkozások és természetes személyek (többek között a családi gazdálkodók, őstermelők, kistermelők) kedvezményes finanszírozását szolgálja, kamattámogatott, szabad felhasználású hitellel.

A felvehető hitel ősszege maximum 25 millió forint, futamideje legfeljebb 3 év, kamata jelenleg 9,75%/év, amelyhez a VM évi 2 százalékpont kamattámogatást nyújt, továbbá átvállalja az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány által nyújtott kezesség díjának 50%-át is. A mezőgazdasági vállalkozás a hiteligénylést a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a VOSZ területileg illetékes szervezeti egységeinél (Regisztrációs Irodák) folyamatosan nyújthatja be. Jelenleg 88 regisztrációs irodában igényelhető az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel-tette hozzá az államtitkár.

Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája