Pályázat mezőgazdasági utak felújítására

Tisztelt MEGOSZ Tagok!

Január 1-től lehet pályázni a mezőgazdasági utak felújítására, az alábbi, a VM honlapján található tudósítás szerint.

Hárommilliárd forintos pályázatot hirdet a Vidékfejlesztési Minisztérium mezőgazdasági utak építésére, felújítására. A hozzájárulás mértéke az elszámolható kiadások 75%-a. Támogatási kérelmet mezőgazdasági termelők és önkormányzatok nyújthatnak be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz 2012. január 1-31. között.

Az elmúlt nyolc év kormányzati időszakában nem helyeztek megfelelő hangsúlyt a külterületi földutak fejlesztésére, aminek következménye az utak állagának romlása. A rossz minőségű utak miatt jelentős veszteségek keletkeznek a mezőgazdasági termelésben, magasabbá vált a termelés önköltsége. A Vidékfejlesztési Minisztérium a földutak helyreállítását az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) forrásaiból kívánja támogatni.

Az ÚMVP-ből korábban is lehetett támogatást igényelni mezőgazdasági utak fejlesztésére, de csak burkolt utak építésére, felújítására vagy bővítésére. Ezek a beruházások magas önerőt igényeltek, és sok gazdálkodó anyagi lehetőségeit meghaladták. A Vidékfejlesztési Minisztérium lehetővé tette, hogy 2012-től alacsonyabb beruházási igényű, a természetbe illő, környezetbarát földutak építésére, felújítására is lehessen forrást kérni.

Erdészüdvözlettel:

Luzsi József
elnök