Erdőkárok

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felhívja az erdőlátogatók figyelmét, hogy a csapadékos, viharos időjárás súlyos károkat okoz a hazai erdőkben. Az esők által feláztatott talaj miatt már kisebb szélben is kidőlhetnek a fák, ott is keletkezhetnek további károk, ahol még nincsenek kidőlt fák. Ennek eredményeként elsősorban a Bakonyban, a Börzsönyben, a Pilisben és a Vértesben nagy kiterjedésű erdőterületeken dőlt le az erdőállomány és a kidőlt, fennakadt fák alatt, az összetört állományokban tartózkodni életveszélyes! Szeles időben a felsorolt régiókban fokozottan veszélyes az erdőben tartózkodás.

Az erdőgazdálkodók azonnal megkezdték a vihar által okozott károk felszámolását, de ezek egyes helyeken akár több hónapot is igénybe vesznek majd, így ennek megfelelően a személyi biztonságot veszélyeztető fák eltávolításáig az erdőgazdálkodók az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény 94. § (1) bekezdés a) pontja alapján átmenetileg korlátozhatják és feltételekhez köthetik az erdő látogatását. Az erdő látogatásának korlátozását a helyben szokásos módon hirdetik ki az erdőgazdálkodók, illetve figyelmeztető táblák kihelyezésével gondoskodnak a megfelelő tájékoztatásról.

Kérjük a látogatókat, hogy ahol ilyen, helyileg az erdőgazdálkodók által elrendelt korlátozással találkoznak, azt saját testi épségük megóvása érdekében vegyék figyelembe.

Forrás: FVM – Sajtóiroda